check
Beyond the Pale: The Jewish Encounter with Late Imperial Russia | Leonid Nevzlin Research Center

Beyond the Pale: The Jewish Encounter with Late Imperial Russia

Citation:

Nathans, B. . Beyond The Pale: The Jewish Encounter With Late Imperial Russia; The Zalman Shazar Center for Jewish History: Jerusalem, 2013.
Beyond the Pale: The Jewish Encounter with Late Imperial Russia

תקציר:

A surprising number of Jews lived, literally and figuratively, "beyond the Pale" of Jewish Settlement in tsarist Russia during the half-century before the Revolution of 1917. Thanks to the availability of long-closed Russian archives, along with a wide range of other sources, Benjamin Nathans reinterprets the history of the Russian-Jewish encounter.
In the wake of Russia's "Great Reforms," Nathans writes, a policy of selective integration stimulated social and geographic mobility among the empire's Jews. The reaction that culminated, toward the turn of the century, in ethnic restrictions on admission to universities, the professions, and other institutions of civil society reflected broad anxieties that Russians were being placed at a disadvantage in their own empire. Nathans's conclusions about the effects of selective integration and the Russian-Jewish encounter during this formative period will be of great interest to all students of modern Jewish and modern Russian history.

Notes:

מחוץ לתחום: המפגש היהודי עם האימפריה הרוסית המאוחרת דן ביהודי רוסיה הצארית במאה ה-19, שיצאו אל 'מחוץ לתחום' – גאוגרפית (מחוץ ל'תחום המושב') ונפשית (מחוץ לתחומיה של החברה היהודית המסורתית) – וניסו להשתלב בחברת הרוב הרוסית. תהליכים אלה, שנתקלו במגמות שלטוניות מנוגדות, של עידוד מכאן ובלימה מכאן, התעצמו אחרי רצח הצאר אלכסנדר השני במרס 1881. הספר משחזר את ההקשרים התרבותיים, החברתיים והמשפטיים שבמסגרתם פעלו יהודי רוסיה בעידן של תמורות קיצוניות ביחס ליהודים.

מחוץ לתחום דן בהיבטים שונים הקשורים למפגש היהודי-הרוסי ונחלק לארבעה חלקים. החלק הראשון, 'בעיית האמנציפציה תחת המשטר הישן', סוקר את המאמצים לקבלת זכויות שוות ליהודים והניסיונות להתאמת הדגמים האירופיים למציאות הרוסית. החלק השני, 'יהודי סנקט פטרבורג', משרטט את דיוקנה של שכבת היהודים בעלי זכויות היתר אשר חיו בבירת האימפריה. החלק השלישי, 'יהודים, רוסים והאוניברסיטה האימפריאלית', עוקב אחר עולמם של סטודנטים יהודים (נשים וגברים) שנרשמו למוסדות ההשכלה הגבוהה ברוסיה. החלק הרביעי, 'בבית הדין של הגויים', בוחן את הסיבות שמשכו יהודים רבים למקצוע עריכת הדין ולבתי המשפט.

"ספר מרתק... המחייב את הקורא הפשוט וגם את ההיסטוריון המקצועי לצייר מחדש את מפת הכוחות שפעלו בתולדות יהדות רוסיה, ולהעריך מחדש את תרומתם ליהדות וליהודים... אי אפשר להגזים בחשיבותו של ספר זה למי שמתעניין בתולדות יהודי רוסיה ובהיסטוריה היהודית המודרנית" (חמוטל בר-יוסף).
"תרומה חשובה ביותר להבנת התהליכים שעברו על יהדות רוסיה בשלהי המאה התשע עשרה. החיבור מתמקד דווקא במי שחיו 'מחוץ לתחום', ולא בתחום המושב, שכן השפעתם הייתה רבה ביותר. הוא אף בוחן את מערכת הקשרים בין אצולת הממון לבין חוגים שונים באליטות הפוליטיות, הכלכליות והאינטלקטואליות בחברה הרוסית, ובמיוחד במוקדי הכוח והשלטון" (מרדכי זלקין).

בנימין נתנס הוא פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת פנסילבניה. חוקר של האימפריה הרוסית וברית המועצות ושל תולדות עם ישראל בעת החדשה. ספרו מחוץ לתחום במהדורתו האנגלית (2002) זכה בפרסים רבים.

Last updated on 08/18/2021